Prekastla Estetik Sorunlara Kesin Çözüm

İnşaat sektöründeki estetik özellikleriyle öne çıkan projelerin vazgeçilmez yapı elemanı tercihine dönüşen prekast tasarımın en düşük maliyetle hayata geçirilmesi ve asgari harcamayla uygulanmasını sağladığından bugün pek çok firma için bir tercih olmaktan çıkmıştır. Payanda, güneş kırıcı, kafes, kolon ve plaster, rölyef, iç ve dış mekân süslemeleri, park ve bahçelerde kullanılan banklardan havuz süslemelerine, zemin ve her tip yapının dış cephe kaplaması olarak kullanılabilen bu yeni nesil yapı elemanı pek çok kullanım avantajı sağlar. Yüksek mukavemet ve ekonomik kullanım bu özelliklerin en belirgin, prekastın tercih edilmesini sağlayan en önemli faktörler olarak öne çıkmasına karşın estetik anlamda da pek çok avantaj söz konusudur.

 

Kalıplama teknolojisiyle üretilen ve üretim tekniklerinin yıllar içinde daha da geliştirilmesiyle tasarım konusunda çok boyutlu alternatifler sunan prekast, tasarımcılar için tek sınırın hayal güçleri olmasını sağlamıştır. Zira bu üstün özelliklere sahip yapı elemanıyla istenen her görselin kısa sürede hayata geçirilmesi mümkündür. Bu özellikleriyle dış cephe kaplamalarında tercih edilen bu yapı elemanı olmakla kalmayan prekastın günümüzde en az dış mekân kadar iç mekânda da yaygın kullanımı söz konusudur. Alışveriş merkezlerini daha da cazibeli hale getiren estetik iç mekân düzenlemelerinde kullanılmasının yanı sıra taş zemin uygulamalarının da ilk seçeneğidir. Üstün taklit özelliğiyle taş kaplamalı yolların çok daha pratik bir şekilde ve düşük maliyetle yapılmasına olanak tanır

, dayanıklılığıyla uzun süreli kullanım imkânı sunar.

Renkli üretim olanağı sağlayan prekast ayrıca uygulama sonrasında da kolayca boyanabildiğinden, tasarım konusunda gerek ilk aşamadan gerekse de sonradan gerçekleştirilen değişiklikler anlamında büyük avantaja sahiptir. Dış cephe uygulamalarında tasarım sürecinde belirlenen renklerin üretimden itibaren kontrol edilerek uygulanın kusursuz yapılmasını sağlayan prekast iç mekân düzenlemelerinde de aynı kolaylığı sunar. Prekast uygulamalarda üretim sürecinin çok boyutlu olmasından ötürü tasarımı kısıtlayan unsurlar bulunmaz, bilgisayar ortamındaki tasarımlar üç boyutlu olarak doğrudan üretim hattına geçirilebilir. Bu büyük avantaj estetik açıdan esneklik sunmanın ötesinde üretim maliyetlerini de dramatik bir biçimde düşürmekte, yüksek maliyet sebebiyle hayata geçirilemeyen mimari projelerin çok daha ekonomik bir şekilde gerçekleştirilmesine fırsat tanımaktadır.